Breton Galette (boghvede pandekager)

Crêpes er den franske betegnelse for tynde pandekager, og er efter sigende opfundet i den franske region Bretagne. De fås i to forskellige variationer. Den ene slags er salte madpandekager lavet af boghvede, også kendt som Breton galette. Den anden slags er den søde pandekage af hvedemel, som vi kender den i Danmark.

Ingredienser til cirka 50 Breton galette (opøser på 12cl)

  • Vand: 5 liter
  • Honning: 2-3 spsk
  • Boghvedemel: 2 kg
  • Godt groft salt: Cirka 80 gram

Fremgangsmåde til dejen

1. Hæld 2 liter vand i en stor skål, og tilsæt honning og salt.

2. Tilsæt alt boghvedemelet og rør indtil dejen er jævn. Det bedste er at bruge hånden til at "ælte" luft i dejen. Løft dejen op med en rund håndflade. Dette skal du gøre indtil dejen er jævn og skinnende på overfladen, og ikke kan mærke den grove salt.

3. Hæld et tyndt lag vand over dejen så der ikke dannes skorpe, og dæk den derefter til med tætsiddende film. Stil den på køl i mindst en time.

4. Inden du bruger dejen skal du tilsætte den resterende vand og røre dejen godt op.

Dejens holdbarhed

Det anbefales at bruge dejen inden for 24 timer, men hvis den opbevares køligt, er der ikke noget problem i at have det stående i op til to døgn.

Tip til servering

I bretagne serverer man æblecider til crêpes. Så hvis du vil differentiere dit crêperi eller pandekagebod, kan du lave et autentisk Bretagne-koncept, hvor der kun serveres æblecider til pandekagerne, og hvor pandekagerne bliver lavet i bretagnestilen. Det vil sige at man bruger en bestemt teknik.

Lokal æblecider fra Bretagne