Klassiske søde crêpes [opskrift]

Crêpes er den franske betegnelse for tynde pandekager, og er efter sigende opfundet i den franske region Bretagne. De fås i to forskellige variationer. Den ene slags er salte madpandekager lavet af boghvede, også kendt som Breton galette. Den anden slags er den søde pandekage af hvedemel, som vi kender den i Danmark.

Ingredienser til cirka 55 søde crêpes (opøser på 12cl)

  • Mælk: 4 liter
  • Sukker: 500 gram
  • Æg: cirka 15 stk
  • Smeltet smør: 200 gram
  • Hvedemel: 2 kg



Fremgangsmåde til dejen

1. Hæld 4 liter mælk i en stor skål, og tilsæt cirka 15 æg, afhængig af størrelsen.

2. Pisk indtil æggene er blandet godt sammen med mælken.

3. Tilsæt alt hvedemelet og sukkeret. Du skal ikke være bange for at det klumper.

4. Pisk løs med et kraftigt piskeris, eller brug en stavblender eller røremaskine, indtil dejen er helt jævn.

5. Lad dejen stå og trække på køl i 3 timer. Du kan dog, allerede nu, hælde den over i en gastrobakke så den er klar når du har travlt under serveringen. Et godt tip er, at dække dejen med en smule vand så der ikke dannes skorpe på toppen. Dejen skal bare lige røres op inden brug.

Video

Dejens holdbarhed

Det anbefales at bruge dejen inden for 24 timer, men hvis den opbevares køligt, er der ikke noget problem i at have det stående i op til to døgn.

Tip til servering 

I bretagne serverer man æblecider til crêpes. Så hvis du vil differentiere dit crêperi eller pandekagebod, kan du lave et autentisk Bretagne-koncept, hvor der kun serveres æblecider til pandekagerne, og hvor pandekagerne bliver lavet i bretagnestilen. Det vil sige at man bruger en bestemt teknik.
Lokal æblecider fra Bretagne